På festivalkontoret
(Poppes plass)


Via TicketCo:
canalstreet.ticketco.no


hashtag #csarendal

Satt seg i kroppen - Bestillingsverket 2012: Etterskjelv.

Oppdraget om å lage det årlige bestillingsverket til Canal Street har i alle år blitt gitt til betydelige navn innen norsk musikkliv og i år var det Christianssand String Swing Ensemble (CSSE) som fikk æren. De takket for tilliten og bega seg i kast med jobben høsten 2011. At de har arbeidet iherdig og vågalt er det ingen tvil om! Fra første tone var publikum frelst og gjennom hele konserten sitret de fleste i salen etter å rose i form av massiv applaus og jublende tilrop. 16 menn og kvinner på scenen skapte et utrolig fett lydbilde og fengende rytmer. For et herlig sirkus! Dramatikken lå der i tykke lag og Christianssand String Swing Ensemble kledde det utvilsomt. Publikum var overbevist etter første låt, men her var det ingen ting som var forutsigbart og hver ny låt viste en ny side av dette fantastiske ensemblet.

Store Torungen ble for anledningen omskapt til den reneste kabaretscene, og den røde fløyelsfølelsen var til å ta og føle på. I taket hang tunge, brede girlandere som fanget lysettingen og løftet taket over publikum, på scenen blinket små hengende lys, som stjerner på nattehimmelen eller lanterner på fartøy langt til havs. Forbindelsen mellom musikk og omgivelser la en ekstra dimensjon til hele verket og det var ingenting annet enn nydelig å tre inn i denne verdenen som oste av mystikk og dramatikk.  

Etterskjelv viste seg å romme, kanskje ikke uventet, stor variasjon og en spennende musikalsk sammensmeltning. En av de ti involverte gjesteartistene, Sigrid Moldestad på hardingfele, bidro til å trekke det eksotiske uttrykket hjem og plante røttene godt i den norske folkemusikalske tradisjonen. Som CSSE på forhånd beskrev verket: ”En musikalsk ekspedisjon ut i ørkenjazz, trapestakter i høye svev, snødekte topper, og mørke skjebner preget av suksess og tragedie, forenes med CSSE´s energiske varemerke.” Det kan neppe sies bedre og det stemte på en prikk. Men selv om dette hadde gitt publikum høye forventninger i forkant av konserten, tviler jeg på at noen skjønte hvor vanvittig kult dette verket ville være. 

CSSE ga Canal Street alt, fra den villeste eufori til den såreste tristesse. Og publikum var så betatt og så sjeldent overbegeistret! Vi kjørte berg-og dalbane med CSSE og det var så fantastisk gøy å suse av gårde i høy fart og gjennom brå svinger at publikum nesten ikke klarte å vente med å la applausen bryte løs. Mot slutten reiste publikum seg og jublet i flere omganger. Det finnes mange rom for tolkninger rundt tittelen på verket Etterskjelv, det gjelder også innholdet i verkets mange faser, og på mange måter er det vanskelig å unngå å tenke på forrige sommers tragiske hendelser. Det etterskjelvet Canal Street publikumet fikk oppleve var, uansett tolkning, fullt av følsomhet og lengsel, også sorg og savn, men først og fremst var det preget av mot, ja også overmot, styrke, livets drama og en helt uovervinnelig livsglede.

Chrisstianssand String Swing Ensemble viste seg tilliten verdig og kommer til å bli sittende i kroppen til de mange fremmøtte i lang tid. På vegne av vanvittig mange: Takk!  

Se flere bilder her
Meld deg på vårt nyhetsbrev!
Navn:  
Epost: